neděle 15. března 2015

Treska


Někdy po Vánocích jsem dostala multifunkční hrnec... a od té doby se mě už asi deset lidí zeptalo, jak s ním jsem spokojená, a jestli jim ho půjčím na vyzkoušení. S půjčováním věcí problém nemám ani v nejmenším, ale pro ty, kterým ho nepůjčím alespoň drobné info.

Má několik pozitiv a negativ. Pro ty, kteří to číst nechtějí to shrnu: 
"Škoda, že jsem tenhle hrnec neměla v době mého pobytu na koleji v Ústí. V době, kdy jsme párky k večeři v lepším případě ohřívali v rychlovarné konvici, v horším pak jedli studený na mrtvýho pankáče ještě ve výtahu cestou z bistra od kolejbáby (nebo naopak?)."

Hrnec vypadá docela hezky, je lehký, snadno se s ním manipuluje a velmi jednoduše se čistí. Vnitřní nádoba je nepřilnavá a při vaření/pečení/smažení prakticky není potřeba používat žádný tuk. Můj táta to vidí jako negativum. :) Vnitřní hrnec se meje prakticky sám. Odpadá drhnutí drátěnkou, odmáčení a tak. Zařízení je multifunkční - nakolik (?) ještě úplně říct nedokážu, protože jsem v něm prozatím akorát smažila, dusila, vařila a pekla. Vařila jsem asi tři druhy zeleninových polévek, dusila maso a už asi 6x jsem v něm dělala maso na houbách (na to je nejlepší!) :) 3x jsem v něm prakticky na sra*ku rozvařila rýži, a to i přesto, že jsem se důsledně držela návodu (hrnec by měl sloužit i jako rýžovar - ten mimochodem také vlastním a i v něm jsem z rýže udělala kaši).
K hrnci je přiložená kniha receptů. Není napsaná nikterak srozumitelně, ale jako inspirace do začátku docela dobře poslouží. Nespornou výhodou tohoto hrnce je odložený start, zvuková signalizace a režim, který jídlo udrží několik hodin přijatelně teplé. Oceníte na chalupě. A jestli ne vy, tak já teda rozhodně! Ráno do něj nahážete suroviny, nastavíte program/čas a než se vrátíte z lesa, máte vařeno. Je fakt super, že hrnec vaří, zatímco já si čtu vedle v obýváku... Taky je super, že prakticky nenašpiníte žádné další nádobí.
Ale dost bylo superlativ. Hrnec má i své "mouchy". Jedna z nich je, že když při "vaření" otevřete víko, vysrážená voda vám steče na okraj hrnce, někdy na ruku, občas vám pára nepříjemně bafne přímo do tváře. Nic moc příjemného, nic moc bezpečného. Chce to být drobátko pozornější. Ale to jako problém nevidím. Mě jako známého Roubíčka vadí spíše jeho spotřeba, a to, že když k němu zapnu pračku, vyhodí mi pojistky a já musím jít na chodbu potupně nahazovat!

A teď jedna ukázka. I když jsem psala, že maso na houbách je top, a to přísáhám (lepší jsem nikdy mimo tenhle hrnec neuvařila a už ho ani jinak nevařím), přihodím svůj recept na tresku.


rybí filet
hrst cherry rajčat
hrst špenátu
menší sklenka bílého vína
sůl, pepř, citron
olivový olej



Rybí filet z obou stran nasolte a opepřete. 


Do hrnce dejte lžíci olivového oleje a zapněte na "fry" Rybu z obou stran osmahněte. Přihoďte rajčata. Podlejte vínem a přibližně deset minut poduste na "stew". (Duste tak dlouho, dokud se víno nevyvaří a rajčata nepustí vlastní šťávu. 


Na poslední dvě minuty vložte do přídavného košíku špenát, který osolte, opepřete a podle chuti ještě zakápněte citronem.







Žádné komentáře:

Okomentovat