čtvrtek 23. října 2014

Dort, který je tak dobrý,

že než jsem ho stihla pořádně vyfotit, byl prostě fuč.
A víte - on je to recept mojí maminky, a to je prostě vždycky záruka kvality!


150g lískových a 150g vlašských ořechů

na těsto:
180g hladké mouky
180g polohrubé mouky
špetka soli
40g kakaa
1 prášek do pečiva
400g cukru krupice
250g změklého másla
1lžička vanilkové esence (nebo extraktu)
4velká vejce
400ml mléka

na náplň:
1sklenice (400g) višňový nebo rybízový džem/marmeláda
10lžic rumu
3/4 z oříšků (viz. výše)

na krém:
100g změklého másla
50g kakaa
150g moučkového cukru
500g mascarpone
100g rozpuštěné hořké čokolády

postup:
1. Troubu předehřejeme na 200stupňů. Na sucho na plechu opražíme oříšky. Lískové promneme v utěrce, aby se oloupaly. Asi tak 1/4 lískových si odložíme na ozdobení. Zbytek umeleme nebo nastrouháme.

2. Obě mouky prosejeme se solí, kakaem a práškem do pečiva. Cukr vyšleháme s máslem a vanilkovým extraktem. Přidáme 4 celá vejce a střídavě mouku s kakaem a mléko.

3. Troubu předehřejeme na 160stupňů. Těsto vylejeme do obdélníkového vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme asi 50minut.

4. Z vychladlého plátu vyřežeme dva stejně velké kruhy. Zbylé těsto rozdrobíme, promícháme s marmeládou, rumem a oříšky.

5. Máslo utřeme s kakaem, moučkovým cukrem, mascarpone a rozpuštěnou čokoládou.

6. Na první plát naneseme směs drobečků a marmelády a vytvoříme tak druhou vrstvu. Přiklopíme druhým plátem a celý dort potřeme ze všech stran vytvořeným krémem. Ozdobíme zbylými oříšky.

7. Necháme vychladit :))

Žádné komentáře:

Okomentovat