neděle 7. dubna 2013

Zeleninový vývar

Polévka je grunt. A často i "grund" dalších pochoutek, takže není na škodu připravit si po trošce do mrazáku...




Na vývar:
mrkev
petržel (kořen i nať)
celer
cuketa
česnek
cibule, šalotka
pórek
nové koření, sůl, pepř (podle chuti případně i bobkový list)
olivový olej
(v závěru jsem přihodila trochu rajčat, ale jenom proto, že mi doma zbyla:)

Všechny suroviny nakrájet na menší kousky. Cibuli neloupat, pouze otřít od případných nečistot nebo hlíny.
Kousky zeleniny krátce orestovat na rozpáleném oleji a poté zalít ideálně vroucí vodou až po okraj hrnce (pomůže rychlovarná konvice). Přisolit, připepřit, podle chuti přidat nové koření (může být i bobkový list) a nechat přijít k varu. Poté stáhnout oheň, přidat poklici a na mírném ohni cca. 30 minut vařit.

Na závěr scedit. Podle chuti přidat třeba nudle, vrátit podle chuti zeleninu a servírovat.

A nebo rozlít do sáčků, nechat vychladnout a hurá s tím do mrazáku. :)

PS: Můžete zaexperimentovat s lžící vína nebo octu.




Žádné komentáře:

Okomentovat